מקלחון חזית או מקלחון פינתי: מהי הבחירה הנכונה?
המקלחונים מהווים את הפתרון היעיל ביותר עבור רחצה בימינו, כאשר הם מחליפים את האמבטיות המסורתיות ומעניקים יתרונות נהדרים כמו חיסכון במקום, נוחות, הפרדת חללים ועוד.
עם זאת, עדיין נותרת השאלה, באיזה מקלחון לבחור?
משפחת המקלחונים היא מגוונת למדי, ואחת החלוקות העיקריות המאפיינות אותה היא בין מקלחוני החזית למקלחונים הפינתי – מצד אחד, פריט מרווח שמתהדר בתחושת פאר, ומן הצד האחר, מופת של נוחות וחיסכון במקום.
באמצעות המדריך הבא תוכלו לגלות מהי הבחירה הנכונה עבורכם.
בין פינה לחזית: מהם ההבדלים בין המקלחונים
מנקודת המבט המכלילה ביותר, ההבדל העיקרי בין מקלחוני החזית למקלחונים הפינתיים הוא בכמות הקירות אשר המקלחון נצמד אליהם.
באופן סטנדרטי, חלל המקלחון הביתי אינו נתחם על ידי "קירות" זכוכית ייעודיים מכל צדדיו, והוא עושה שימוש בחלק מן הקירות של חדר הרחצה בו הוא ממוקם.
אמנם שמותיהם של מקלחוני הפינה ומקלחוני החזית מרמז שההבדל ביניהם טמון במיקום שלהם בחלל, אך ניתן להצביע דווקא על תפקידם של קירות חדר הרחצה בתחימת חלל המקלחון כהבדל העיקרי בין שני הסוגים:
- המקלחון הפינתי, מושם כך ששתיים מארבעת הדפנות שלו הן קירות החדר, ושמו של המקלחון נובע מן המיקום בחדר בו תצורה זו מקבלת את הביטוי המיטבי – הפינה.
- מקלחון החזית, מושם כך ששלוש מארבעת הדפנות שלו הן קירות החדר, ושמו של המקלחון נובע מן המיקום בחדר בו תצורה זו מקבלת את הביטוי המיטבי – החזית.
קשר זה בין הקירות לבין המקלחונים הוא המאפיין העיקרי שלהם, ויש לציין שהמיקום של המקלחונים בחדר אמנם תואם לרוב לשמם, אך הוא אינו מה שמאפיין אותם.
משמע, ניתן לראות לדוגמא הן מקלחוני חזית והן מקלחונים פינתיים שיונחו במקומות ההפוכים להם: נדמיין חדר רחצה מלבני, שלצד אחת מפינותיו ישנו קיר חמישי היוצא מאחת הדפנות באורך של כמטר – אם נשתמש בקיר הזה ובפינה הסמוכה אליו כדי לתחום מקלחון, הרי שייצרנו מקלחון חזית אשר ממוקם בפינת החדר, אך אם נבנה את המקלחון בצד האחר של הקיר החמישי, תוך שימוש רק בקיר החמישי ובקיר האנכי אליו כשתי דפנות, אזי יצרנו מקלחון פינתי אשר ממוקם בחזית החדר.
באופן הזה, כאשר גולשים אל אמצעי התכנון והבנייה שאינם סטנדרטיים, אכן ניתן למתוח את גבולותיהם של מקלחון החזית והמקלחון הפינתי עד שאלו יהיו די דומים זה לזה, אך באופן כוללני, שיטת התצורה המקובלת עבור המקלחונים הללו יוצרת עבורם הגדרות די ברורות אשר מבדילה אותם זה מזה.
מאפייני המקלחונים
כפי שנאמר, ניתן למקם את המקלחונים באופנים די יצירתיים, וכל עוד המבנה ההנדסי של החדר והאפשרויות הפיננסיות שלנו מאפשרים זאת, שני סוגי המקלחונים אינם צריכים להיות כה שונים זה מזה.
עם זאת, לרוב זה אינו המקרה, ויש הבדל ברור בין המקלחונים הפינתיים למקלחוני החזית – המקלחון הפינתי מושם בפינת החדר, ואילו מקלחון החזית מושם במקביל לקיר, לרוב בגומחה ייעודית או בין שני חצאי קירות ייעודיים.
הדבר יוצר הבדלה די ברורה בין שני סוגי המקלחונים, וניתן לראות ביניהם את ההבדלים הבאים:
- מקום: המקלחון הפינתי נחשב ליותר חסכוני במקום מאשר מקלחון החזית, שכן הוא ממוקם בפינה בעוד מקלחון החזית דורש מרחב רב יותר.
- גודל: מקלחון החזית נוטה להיות גדול יותר מן המקלחון הפינתי, כאשר הוא מנצל את התפרסותו על פני שטח הקיר כדי להתרחב וליצור חלל מרווח.
- מיזוג עיצובי: כאלמנט גדול ובולט, לכל מקלחון יש נוכחות אסתטית בחלל העיצוב של חדר הרחצה, אך מיקומו וגודלו של המקלחון הפינתי הופכים אותו למשמעותי הרבה פחות מן מקלחון החזית בעל הנוכחות האדירה והמרכזית.
- תחושת שימוש: בעת השימוש, ההפרדה בין חלל חדר הרחצה לחלל הפנימי של המקלחון מורגשת הרבה יותר עבור מקלחוני החזית, כתוצאה מן השימוש בשלוש קירות כדפנות במקום בשניים – כך השהייה במקלחון הפינה מעניקה תחושה של מרחב, כשהות בחדר הרחצה כולו, ואילו השהייה במקלחון החזית מעניקה תחושה של פרטיות, כשהות בחלל המוקדש במלואו למלאכת הרחצה.
אפשרויות התצורה של המקלחונים
נקודה חשובה ביותר הנוגעת להבדלים בין המקלחונים, היא אפשרויות התצורה השונות שלהם.
ככלות הכל, ההבדלים בין הפריטים של משפחת המקלחונים אינם מסתכמים במיקום שלהם בחדר, או בכמות הקירות אשר תוחמים אותם, וישנם מאפייני תצורה חשובים אשר גם להם תפקיד בהבדלת המקלחונים אלו מאלו.
שניים מן מאפייני התצורה העיקריים והמרכזיים ביותר, הם הבאים:
- אופן הפתיחה של המקלחון: משמע, מקלחון הזזה שדלתו נעה על גבי מסילה, או מקלחון פתיחה שדלתו מושמת על ציר.
- תצורת הדפנות של המקלחון: משמע, מקלחון קטום שהדפנות שלו ישרות, וכך הוא מקבל תצורה מלבנית, או מקלחון מעוגל, כך שבמקום שיכלול ארבע צלעות, הוא כולל רק שתיים וחצי מעגל.
אפשרויות המימוש של מאפייני התצורה הללו נבדלים בין שני סוגי המקלחונים, וניתן לסווג את ההבדלים בפשטות כך:
- עבור המקלחון הפינתי – ישנו לרוב קשר בין אופן הפתיחה של המקלחון לבין תצורת הדפנות. תצורת המקלחון הפינתי היא לרוב ריבועית, וכך אין די מרחב ליצירת דלת הזזה על ציר כאשר המקלחון הוא קטום. כך, המקלחון הקטום יכלול לרוב דלת פתיחה המושמת על ציר, ואילו המקלחון המעוגל יוכל לעשות שימוש בשתי סוגי הדלתות, אך פעמים רבות יעשה שימוש בדלת הזזה. המקרה יוצא הדופן הוא זה בו המקלחון הפינתי הוא גדול מהרגיל, ואז יש די מקום ליצור דלת הזזה על אחת מדפנותיו גם עבור המקלחון הקטום.
- עבור מקלחון החזית – אין קשר בין אופן הפתיחה של המקלחון לבין תצורת הדפנות. מבחינת תצורת הדפנות, אין יותר מידי אפשרויות – המקלחון המעוגל מאופיין בהמרת שתי דפנות זכוכית ישרות בדופן זכוכית מעוגלת אחת, והדבר אינו אפשרי במקלחון החזית בו קיימת רק דופן זכוכית ישרה אחת מלכתחילה. מן הצד השני, גודלו של מקלחון החזית מאפשר יישום של שתי אפשרויות הפתיחה של המקלחון, בין אם באמצעות דלת הזזה ובין אם באמצעות דלת פתיחה. המקרה יוצא הדופן הוא זה בו מקלחון החזית הוא קטן מן הרגיל, ואז לא יהיה די מקום כדי ליצור דלת הזזה על אחת מדפנותיו.
הבחירה הטובה ביותר עבורי
לאחר שההבדלים העיקריים בין שני סוגי המקלחונים נסקרו היטב, כל שנותר לעשות הוא להחליט באיזה מקלחון לבחור.
הנקודות הבאות מסמנות את השיקולים העיקריים שצריכים להיעשות בעת בחירת המקלחון, והן מושתתות על ההבדלים העיקריים בין שני סוגי המקלחונים:
שטח פנוי
כפי שנאמר, אחד מן ההבדלים הבסיסיים בין התצורה הסטנדרטית של מקלחון החזית לזו של המקלחון הפינתי היא באופן חיסכון המקום שלהם.
מקלחון החזית דורש קיר שלם, ואם לא קיר שלם, אז גומחה ייעודית, וכך הוא גוזל חלל רב שעשוי להיות יקר ערך עבור מי שחדר הרחצה שלו קטן יחסית.
החיסכון במקום שמעניק המקלחון הפינתי מתבטא בשני אופנים – ראשית, ובאופן משמעותי יותר, המקלחון הפינתי משחרר קיר רביעי לשימוש וכך מאפשר גמישות מרובה יותר בארגון שאר האלמנטים שבחדר הרחצה, ושנית, מקלחון הפינה מייצר שטח פנימי רחב יותר עבור חדר הרחצה שעשוי להעניק תחושת חופש ומרחב באופן טוב יותר בחדרי רחצה קטנים.
חווית שימוש
כנגד לחיסכון במקום מופיעה חווית השימוש, ומן הסתם השימוש במקלחון יהיה מהנה יותר ככל שהוא יהיה רחב יותר ופחות חסכוני במקום.
כל המקלחונים מיוצרים מתוך מחשבה אודות מימדי האדם המשתמש בהם, ואף מקלחון לא יהיה מסורבל ולא נוח לשימוש, אך מקלחון גדול יותר יהפוך את השימוש לנוח אף יותר, וגם יוסיף לתחושת מרחב נינוחה יותר בעת השימוש.
כך, אם המאפיינים ההנדסיים של החדר מאפשרים זאת, ניתן להשיג חווית שימוש מיטבית יותר באמצעות מקלחון החזית, אשר הוא מרווח יותר מטבעו והוא יוצר הפרדה איתנה משאר חלל חדר הרחצה אשר מעניקה הרגשה אישית, פרטית ואינטימית בעת השימוש.
עיצוב
נקודה חשובה לא פחות היא הערך האסתטי של המקלחון
כל מקלחון, גדול או קטן, עדיין יהיה מן האלמנטים הבולטים ביותר בחדר הרחצה וכך הנוכחות האסתטית שלו חשובה ובעלת ערך מכריע. הצורך בעיצוב נכון ונעים עבור חדר הרחצה אינו נובע מאיזה רצון להתפאר, אלא מרצון לקבל את התחושות הטובות ביותר כאשר אנו נהנים מזמן אישי של טיפוח ההיגיינה שלנו.
האפשרויות העיצוביות של המקלחון הן בלתי נדלות, והן יכולות להימתח עד אין קץ ככל שהמבנה ההנדסי של חדר הרחצה וככל שהיכולות הפיננסיות מאפשרות זאת – כפי שנאמר, ניתן להיות די יצירתיים בבניית המקלחון.
עם זאת, באופן יותר סטנדרטי, ניתן להצביע על הבדל כלשהו בין הערך האסתטי של המקלחון הפינתי לזה של מקלחון החזית, אם כי גם הוא אינו מחייב ותלוי בעיצוב הספציפי של המקלחון – לרוב, המקלחון הפינתי יהיה יותר נייטרלי, ויתמזג באופן חלק יותר עם החלל, בעוד מקלחון החזית יהיה בעל נוכחות בולטת יותר, ויהיה בעיצוב שלו כדי להגדיר את המרחב האסתטי של החלל.
בחירה נכונה מתחילה בהתנסות
הדרך הטובה ביותר לבחור את המקלחון הנכון עבור חדר הרחצה שלכם מתחילה בצפייה באפשרויות הקיימות בשוק.
אם אתם תושבי ירושלים והסביבה, תוכל להגיע לאולם התצוגה של חברת בר עמי קרמיקה ברחוב האומן 25 בירושלים ולהתרשם מקולקציית המקלחונים של שטרן המוצגת באולם, ובכך לבחון ולהכיר את סוגי המקלחונים השונים, על הבדליהם הדקים והעמוקים.
באמצעות בחינה קפדנית שכזו, לצד הבנה מעמיקה של ההבדלים בין סוגי המקלחונים ועל ההשפעות שלהם על החלל האסתטי של חדר הרחצה ועל חווית השימוש היומיומית, ניתן לבצע את הבחירה הנכונה וליהנות מהמקלחון הטוב ביותר.