חדר האמבטיה הוא אחד מן החדרים החשובים ביותר בבית, והדבר ניכר בכל היבט והיבט בו. ראשית, ישנו הצד המעשי, שבמסגרתו חדר האמבטיה דורש תשומת לב מיוחדת מפני ששוררים בו תנאי לחות ושינוי טמפרטורה, אשר מצריכים טיפול נאמן ובחירה נכונה של אלמנטים וחומרי גלם.

שנית, ישנו הצד השימושי – חדר האמבטיה מהווה לנו מוקד של רגיעה, נינוחות וטיפוח אישי, ולכן יש להקדיש מחשבה עמוקה לעיצוב שלו כדי להבטיח שהוא אכן יספק לנו את הצרכים הללו.

באמצעות המדריך הבא נכיר את חמשת השלבים המרכזיים בעיצוב חדר האמבטיה, וכך נוכל להבטיח ליצור לעצמנו מרחב נעים ואיכותי שנוכל להפיק ממנו את המירב ולקבל בו את הנוחות והשלווה שלנו.

שלב מספר 1 – תכנון נכון

עוד לפני שאנחנו מתחילים לבחור את האלמנטים השונים לחדר האמבטיה, עלינו להתחיל עם תכנון של המרחב וכיצד האלמנטים השונים יסודרו בו. ניתן למנות שלל המלצות וטיפים אודות סידור האלמנטים השונים בחלל, אך יש לציין מראש שלא כל ההמלצות הללו תהיינה רלוונטיות לכולם.

כאשר אנו ניגשים לעצב את חדר האמבטיה שלנו, אנחנו עשויים לגשת לחדר מוכן בו הכלים הסניטריים כבר ממוקמים, או לחלל ריק בו יהיה לנו חופש בחירה עבור כל האלמנטים, או אפילו נהיה אלה שבונים את החדר וכך נוכל לקבוע אף את המימדים שלו.

לכן נעבור על כל ההמלצות השונות, וכך כל אחד יוכל להשתמש באלו הרלוונטיות לו בהתאם לצרכיו:

  • מיקום הכיור: הכיור צריך להיות האלמנט הנגיש ביותר בחדר האמבטיה, ומומלץ למקם אותו כך שיהיה אל מול לדלת הכניסה ויהווה את האלמנט הראשון איתו ניפגש כאשר ניכנס לחדר האמבטיה – עלינו למקם גם מראה מעל לכיור, כדי שנוכל להשתמש בה בפעילויות ההיגיינה והטיפוח שלנו.
  • מיקום האסלה: את האסלה יש להצניע, וניתן למקם אותה באחת הפינות כאשר היא מוסתרת על ידי הכיור, על ידי ארון, או אף מאחורי הדלת.
  • מיקום המקלחת: בדומה לאסלה, גם את המקלחת נרצה להצניע ולא למקם אותה אל מול הכניסה לחדר – נעשה זאת באמצעות הצמדה שלה לאחד מן שלושת הקירות האחרים.
  • חלונות: באם אנחנו יכולים לקבוע את מיקום החלונות בחדר האמבטיה, עלינו להעדיף למקם אותם בקירוב לתקרה ומעל לאמבטיה עצמה – אדי הלחות נוטים לעלות מעלה, וכך על החלון לספק להם מוצא יעיל, וחלון הממוקם מעל האמבטיה ימנע מסקרנים לא רצויים להציץ פנימה – בנוסף, באם יש לנו פינת כביסה בחדר האמבטיה, נדאג לשלב חלון לצידה.
  • פינת כביסה: אם אנו משלבים פינת כביסה בחדר האמבטיה, נשאף להפריד אותה מן האלמנטים האחרים באמצעות כלים אדריכליים או רהיטים – כך נייד למכונת הכביסה ולארון השירות פינה משלהם, תוך העדפה למקם אותם לצד חלון כלשהו.
  • תאורה: התאורה של חדר האמבטיה צריכה להיות חזקה, כדי שתקל על עינינו בזמן שאנחנו מבצעים את הפעולות השגרתיות שלנו – לפחות גוף תאורה אחד צריך להיות מעל המראה שמעל לכיור, כך כדי לספק לנו ראייה ברורה של עצמנו בזמן שאנחנו מבצעים פעולות שונות מול המראה.

מימדים וגבהים

רצוי במיוחד לייצר שרטוט של חדר האמבטיה וכך להחליט מראש על סידור נכון של האלמנטים השונים. בשרטוט נציין לעצמנו את כל האלמנטים השונים שיאכלסו את החדר, היכן ימוקמו, ואף מה יהיה הגובה שלהם.

בעוד שבכל הנוגע לריהוט ולמכשור של חדר האמבטיה יש לנו יד חופשית, והמגבלות היחידות המוטלות עלינו הן מימדי המוצרים שניתן למצוא בשוק, לכלים הסניטריים עלינו להסב יותר תשומת לב.

אנו עושים שימוש תכוף בכלים הסניטריים, וכך יש להם השפעה ישירה על הבריאות והנוחות שלנו, ולאורך זמן מבלי שנרגיש, פגמים בהם עשויים לפגוע הן בגופנו הן במצב רוחנו.

באמצעות מספר תקנים אודות המימדים והגבהים הרצויים עבור הכלים הסניטריים נוכל ליצור לעצמנו סביבה בריאה ויעילה:

  • גובה הכיור: שפת הכיור צריכה להיות בגובה של 90 ס"מ, כך שאם מדובר בכיור שקוע, המשטח בו הוא שקוע יהיה בגובה 90 ס"מ, ואם מדובר בכיור מונח, המשטח עליו הוא מונח יהיה בגובה ההפרש שבין 90 ס"מ לעומק הכיור.
  • כיוון הברז: ברז הכיור צריך להיבחר ביחד עם הכיור ולהיות מותאם לו, כאשר זרם המים צריך תמיד להגיע לסביבות מרכז הכיור בכל עצמת זרימה, ובאופן שהכיור לא יתיז את המים החוצה.
  • מיקום האסלה: את האסלה צריך למקם כך שמרכזה יהיה במרחק של כ- 45 מעלות מהקיר, ושיהיה לפניה 70 ס"מ של חלל פנוי עבור עמידה או ישיבה.
  • גודל מקלחון: מקלחונים דורשים גודל של החל מ- 80 ס"מ על 80 ס"מ, אך מומלץ לפנות לו גודל של לפחות 90 ס"מ על 120 ס"מ.

יש לזכור שתחושת המרחב בחדר האמבטיה היא חיונית ביותר, וצריכה להתבטא הן בתחושה המתקבלת מהחדר הן בסידור בפועל של האלמנטים.

כדאי להעדיף פתרונות אחסון יעילים כדי ליצור חדר נקי שאינו מבולגן, ולהקציב חללים ריקים למען תנועה חופשית במרחב החדר, ובמיוחד כדי למנוע תחושת מחנק בעת השימוש בכיור, במקלחון או באסלה.

שלב מספר 2: הריצוף

תשומת הלב יכולה לנדוד פעמים רבות לאלמנטים השונים של חדר האמבטיה, וכך אנו עשויים לשכוח את אחד מן ההיבטים החשובים ביותר בעיצוב שלו – הריצוף.

הריצוף חשוב במיוחד משתי בחינות – מבחינה אסתטית, הריצוף מהווה אלמנט גדול ובולט, והוא עשוי ממש להגדיר את החזות של חדר האמבטיה, ומבחינה פונקציונלית, הריצוף צריך לעמוד בתנאים הרגישים השוררים בחדר האמבטיה, לספק בטיחות ונוחות כאחד.

כך, כאשר בוחרים את סוג הריצוף המתאים ביותר לחדר האמבטיה, צריך לשים לב לנקודות הבאות:

  • צבע: הצבע של הריצוף ימשול בחדר האמבטיה כולו, ולכן צריך לבחור בצבע שישקף היטב את התחושות שאנחנו רוצים לקבל מהחדר – צבעים ניטרליים ישדרו את הניקיון והנינוחות הרצויים, כאשר יש לזכור שגוונים בהירים יוצרים תחושת מרחב וכך יתאימו יותר לחדרים בעלי מימדים קטנים.
  • חזות: חומרי גלם שונים ואפשרויות עיבוד ססגוניות יכולות ליצור חזות שונה לחלוטין עבור סוגי ריצוף נבדלים, גם אם הם באותו הצבע – עלינו לדאוג שהחזות של הריצוף תתאם לסגנון העיצובי שבחרנו עבור החדר כולו.
  • עמידות: חדר האמבטיה נוטה ללחות גבוהה ולשינויים תכופים בטמפרטורה, ולכן צריך שחומר הגלם של הריצוף יהיה כזה שאינו רגיש לכך – יש לבחור בחומרי גלם עמידים ואטומים, אם מבחינת התכונות הטבעיות שלהם, אם מבחינת ציפויים ייעודיים המלווים אותם.
  • בטיחות: האופי הלח והרטוב של חדר האמבטיה מהווה סכנה לתאונות, ויש למנוע מן הריצוף לעודד את התאונות הללו – צריך לבחור בחומר גלם בטיחותי בעל מקדם חיכוך גבוה, כך שיימנע החלקה.

חומרי גלם עבור ריצוף

ההחלטות הנוגעות לריצוף מתחילות עם בחירת חומר הגלם המתאים, כאשר חומרי הגלם השונים נבדלים זה מזה בתכונות שהם מכילים, במראה שלהם, ובאפשרויות העיבוד שלהם.

ישנו מבחר גדול למדי של חומרי גלם, אך ניתן לחלק אותם לשלוש מחלקות עיקריות ומרכזיות:

  • עץ: ריצוף פרקט שונים עשויים להיות נעימים במיוחד למראה, אך לא יעילים כלל בסביבה לחה – יש להימנע מהם ככל האפשר בחדר האמבטיה.
  • אבנים טבעיות: קרמיקה, שיש ועוד הן אבנים טבעיות אשר נבחרות באופן מסורתי לריצוף חדר האמבטיה – הן מתהדרות ביופי מרהיב ובאיתנות גבוהה, אך עשויה להיות להן רגישות קלה ללחות ולשינויי טמפרטורה, ולכן נהוג לצפות אותן בחומרי מגן ייעודיים.
  • אבנים מלאכותיות: פורצלן, קוריאן, אבן קיסר ועוד הן אבנים שיוצרו במיוחד כדי לספק תכונות פונקציונליות ואסתטיות שיתאימו לחדר האמבטיה – הן עמידות לתנאים הטבעיים של החדר וכך מהוות פתרון ריצוף מצוין, והמגוון האסתטי שלהן רחב במיוחד עד לכדי חיקוי של שלל חומרי גלם אחרים.

ריצוף פנים בגוונים בהירים היוצרים תחושה של חלל רחב ויוקרתי. לדגמים נוספים של ריצוף פנים – שיש דן

שלב מספר 3: חיפוי הקירות

החשיבות של חיפויי הקירות והשיקולים שצריכים להיעשות במסגרת הבחירה של החיפוי דומים במיוחד לאלו של הריצוף. החיפויים, כמו הריצוף, מהווים גם הם אלמנט בולט ומרכזי במיוחד בחדר עד שיש להם את היכולת ממש להגדיר את הסגנון העיצובי של החלל כולו.

אך מבעד לנוכחות האסתטית של חיפויי הקירות, הם בראש ובראשונה אלמנט תכליתי, כאשר עליהם להגן על הקירות מבין המפגעים הטבעיים הנוצרים כתוצאה מתנאי חדר האמבטיה, ובראשם הלחות.

באמצעות ההמלצות הבאות, ניתן לבחור את חיפויי הקירות הטובים ביותר עבור החדר:

  • תשומת לב לחזות: בדומה לדגשים שהוזכרו עבור הריצוף, גם עבור החיפוי כדאי לשקול היטב את הגוון, את חומר הגלם ואת העיבוד, וכך יהיה ניתן לסגל לחדר את העיצוב הרצוי דרך החיפויים.
  • תחזוקה: בעוד שלריצוף יש תפקיד מכריע בבטיחות שבחדר האמבטיה, התפקיד הזה נחסך מן החיפוי, וכך כל הערך הפונקציונלי שלו סובב את אופני התחזוקה שלו – מומלץ להעדיף חומר גלם איתן ועמיד שיתמודד היטב עם תנאי הלחות והטמפרטורה של חדר האמבטיה, ושיהיה ידידותי לניקוי ותחזוקה שגרתית.
  • גובה: באמצעות אפשרויות הטיוח הקיימות כיום, אין הכרח לחפות את הקירות במלוא הגובה, וניתן לחפות אותם רק עד גובה של 1.20 – חיפויים מלאים אכן עשויים להיות מרשימים יותר, אך במקרים רבים הם גם יכולים ליצור תחושת עומס גדולה מידי, ובאמצעות חיפויים חלקיים ניתן לקבל את היתרונות המירביים.
  • גוונים וקישוטים: חיפויי הקיר הם ההזדמנות המושלמת לשילוב של קישוטים ועיטורים במרחב האסתטי של חדר האמבטיה, וזאת באמצעות אריחים נועזים משלל צורות – עדיף להימנע מחיפוי הקיר כולו באריחים צבעוניים מידי כדי לא ליצור תחושה מבולגנת, ובחירה בחיפוי בעל גוון ניטרלי כלשהו יהיה הבחירה המועדפת, אך שילוב של אריחים צבעוניים ספורים עשויים להאיר את החדר באופן מיוחד.

חומרי גלם עבור החיפוי

מבחר חומרי הגלם הנהוגים עבור חיפוי קירות חדר האמבטיה רחב במקצת מזה של הריצוף, אך גם במסגרת חיפויי הקירות ישנה העדפה מרכזית לאבנים טבעיות ולאבנים מלאכותיות.

עם זאת, כדאי להצביע על מספר חומרי גלם מרכזיים המיועדים לחיפוי הקירות, חלקם מהווים בחירה פופולרית בשל הסגולות הטבעיות שלהם, ואחרים מהווים אפשרויות בחירה אקזוטיות יותר שניתן לייצר באמצעותן תוצאות מרהיבות עבור החדר:

  • אבן שיש: אבן השיש הנוצרת באופן טבעי במעמקי כדור הארץ היא ככל הנראה הבחירה המסורתית והפופולרית ביותר לחיפוי הקירות – היא איתנה, עמידה, מרשימה ואפשרויות העיבוד המודרניות מאפשרת להתאים אותה באופן ייעודי לשלל סגנונות עיצוביים.
  • זכוכית: הזכוכית הופכת לנפוצה יותר ויותר בעיצוב הבית, ויכולות העמידות הטבעיות שלה מכשירות אותה לשמש גם כחומר גלם שימושי בחדר האמבטיה – עם זאת, היופי המיוחד של הזכוכית אינו מתאים לכל סגנון עיצובי, והוא מצריך שגרת ניקיון קפדנית.
  • פורצלן: כאבן מלאכותית פופולרית, הפורצלן מכילה תכונות מיטביות של עמידות וכך היא מתאימה היטב גם לחדרי אמבטיה – בנוסף, כאבן מלאכותית ניתן לסגל לה שלל ערכים אסתטיים, לרבות חיקוי החזות של חומרים אחרים, אך הערך האסתטי שלה לעולם לא יהיה שווה ליופי האותנטי של האבנים הטבעיות.

שיש מדגם אגורה בגוונים בהירים המעניק מראה יוקרתי ושליו לחלל. התמונה נלקחה מאתר שיש דן

שלב מספר 4: שדרוג חווית המקלחת

עד כה עסקנו בנושאים האדריכליים וההנדסיים של חדר האמבטיה, אך הגיע הזמן לפנות למהות האמיתית של החדר. אופי המקלחת שלנו הוא שיגדיר בדיוק כמה השהות בחדר הרחצה נעים, נינוח, מרגיע ושלו, ולכן מדובר באלמנט החשוב ביותר בחדר ואין להזניח אותו.

כיום, ישנם שלושה סוגים עיקריים של אלמנטים המיועדים לרחצה:

  • אמבטיה: כלי הרחצה העתיק ביותר – האמבטיה מציעה אפשרויות רגיעה חסרות תחליף עבור מי שיכול לקחת את הזמן, למלא אותה במים חמים ולשהות בתוכה בנינוחות, אך היא עשויה להתגלות כפחות נוחה עבור הרחצה עצמה.
  • ג’קוזי: בכל הנוגע לשהייה ממושכת במים, הג’קוזי עשוי להיות אף נוח יותר מהאמבטיה, אך הוא אפילו פחות נוח לרחצה מן האמבטיה.
  • מקלחון: המקלחון המודרני הוא הבחירה המועדפת כיום ככלי הרחצה, מכיוון שהוא מעניק נוחות גבוהה בשלל היבטים – בנוסף לכך, כפי שנראה בהמשך, ישנם סוגים רבים של מקלחונים כך שניתן למצוא בדיוק את המקלחון שיספק את הצרכים שלנו.

סוגי מקלחונים

אחד מהיתרונות המרכזיים של המקלחונים הוא המבחר הגדול של המקלחונים, אשר נבדלים זה מזה לא רק בתכונות ובעיצוב שלהם, אלא ממש בסוג שלהם.

באופן הזה ניתן למצוא מקלחון שיתאים לכל חדר אמבטיה, כאשר ישנם מקלחונים מצומצמים וחסכוניים במקום שיתאימו לחדרי רחצה קטנים, ישנם מקלחונים מפוארים וגדולים שיתמקמו היטב בחדרי רחצה רחבים, וישנם שלל מקלחונים המשלבים בהם פונקציות נוספות כדי לשדרג את חווית המקלחת:

  • מקלחון פינתי: המקלחון הנפוץ ביותר אשר ממוקם בפינה וכך יוצר חיסכון חשוב במקום – המקלחון הפינתי מייצר מרחב רחצה נעים ואינטימי, וניתן ליישם אותו באמצעות דלת פתיחה סטנדרטית או דלת הזזה מעוגלת ליצירת חיסכון גדול אף יותר במקום.
  • מקלחון חזית: כמקלחון אשר נצמד לקיר אחד בלבד, מקלחון החזית מתפרס על מרחב גדול יותר וכך יכול לספק חווית רחצה מפנקת וחופשית הרבה יותר.
  • מקלחון עיסוי: מקלחון משודרג אשר כולל בו ברזים בעצמות מתכווננות שמטרתם ליצור עיסוי לשרירים בזמן הרחצה – כל זאת תחת עיצוב קפדני ליצירת ערך אסתטי גבוה עבור החדר כולו.

עולם המקלחונים הרחב כולל בו אינספור דגמים, אשר יכולים לכלול שלל פונקציות נוספות ליצירת חווית רחצה מפנקת וחסרת תחליף.